Kolektori: kā sazināties ar viņiem

Parādi nav novēloti. Ja esat aizkavējies ar aizdevuma atmaksu un procentiem par to, kolektori var pieslēgties lietai, kas mudinās jūs maksāt rēķinus. Mēs sakām, kā sazināties ar viņiem, ja ne patīkami, tad konstruktīvi.

Kolektors ir novēlotu parādu atgūšanas speciālists. Aizdevēji piesaista kolektorus, ja vien jūs neatmaksājat parādu vai neveicat obligātos maksājumus savlaicīgi. Dažreiz kolekcionārs darbojas tikai kā aizdevēja rīkojuma Aģents, stingri atgādinot, ka jums ir jāatmaksā aizdevums. Un dažreiz var pārpirkt savu parādu-un tad mēģinās atgūt nokavēto parādu jau savā labā.

Baidīties no juridiskajiem kolektoriem nav tā vērts. Tie nav iebiedēt parādnieku, ka viņš atmaksāja aizdevumu par katru cenu, bet tikai aprakstīt iespējamās perspektīvas, un kopā ar Jums meklē veidu, kā atrisināt problēmu ar parādiem. Bet daži noteikumi saziņai ar kolekcionāriem joprojām ir vērts ievērot.

Vienoties ar aizdevēju tieši - tad iepazīties ar kolektoru nav nepieciešams

Dzīvē, protams, viss notiek. Sakarā ar novēlotu algu, slimību vai vienkārši aizmāršību, jūs varat izlaist kredīta maksājuma termiņu. Ja saprotat, ka objektīvu iemeslu dēļ nevarēsi savlaicīgi atmaksāt parādu, Sazinieties ar savu kreditoru. Ideālā gadījumā-iepriekš, pirms maksājuma kavēšanas un tādējādi sabojāt savu kredītvēsturi. Jūs varat, piemēram, lūgt, lai Jūs atliktu vai pārstrukturēt aizdevumu-mainīt termiņus un maksājumu summas. Banka, protams, nav pienākums to darīt, bet var iet pret jums.

Ja jūs joprojām vēlu ar maksājumu, un jūs jau zvanāt bankas pārstāvjiem, mikrofinansēšanas organizācijai (MFI) vai kredīta patērētāju kooperatīvam (PDA), lai noskaidrotu kavējuma iemeslu un brīdinātu par soda sankcijām, godīgi izskaidrojiet savu situāciju. Nebaidieties tieši risināt jautājumus - gan jums, gan kreditoram ir izdevīgāk saprast, neiesaistot speciāli apmācītus cilvēkus. Jūs izvairīsities no liekiem sodiem un sodiem, kas pilējas par katru kavējuma dienu, Turklāt — stresu no psiholoģiskā spiediena.

Pārbaudiet kolektoru valsts reģistrā

Ja jūs slēpjat vai neatlaidat un nemaksājat, aizdevējs var vērsties pie kolektora. Tajā pašā laikā aizdevējam-vai tas ir banka, MFI, PDA vai privātpersona-30 darba dienu laikā ir pienākums informēt jūs par to, ka ir nolīgusi kolektoru. Ja aizdevējs ir pārdevis savu parādu kolektoram, jums vajadzētu saņemt paziņojumu par koncesijas tiesību prasības.

Aizdevējs var piesaistīt tikai vienu savākšanas aģentūra. Ja jums zvana kolektors, un oficiālā vēstule vēl nav pienācis, vispirms pārbaudiet, vai tas nav krāpnieks. Saskaņā ar likumu, lai sazinātos ar jums par novēlotiem parādiem var tikai pārstāvis savākšanas aģentūra, kas ir daļa no valsts reģistra. Bet ar to jūs varat atteikties sazināties, līdz saņemat oficiālu paziņojumu.

Uzziniet noteikumus, saskaņā ar kuriem kolektoriem vajadzētu strādāt

Vēl pavisam nesen kolekcionāri izmantoja parādniekiem gandrīz visus psiholoģiskās ietekmes pasākumus, un dažreiz tas sasniedza fizisko. Viņu uzvedība netika reglamentēta. Bet kopš 2017. gada janvāra stājās spēkā likums, kas skaidri raksturo to, ko viņi var darīt un kas nav. Tagad kolektoriem jābūt ļoti pareiziem un pieklājīgiem.

Galvenais noteikums: kolekcionāri nevar būt apgrūtinoši, un vēl jo vairāk kaitēt jums. Ja jūtat pārmērīgu spiedienu — tā ir skaidra zīme, ka kolektors liek Stick.

Kolektoru var

  • Piezvanīt jums:
no 8:00 līdz 22: 00 darba dienās un no 9:00 līdz 20:00 brīvdienās un brīvdienās;

ne biežāk kā vienu reizi dienā, divas reizes nedēļā un astoņas reizes mēnesī

Kolektoram noteikti vajadzētu nosaukt savu vārdu un aizdevēja nosaukumu, kuru viņš pārstāv.

  •  Sūtīt jums telegrāfa, teksta un balss ziņojumus:
no 8:00 līdz 22: 00 darba dienās un no 9:00 līdz 20:00 brīvdienās un brīvdienās;

ne vairāk kā divas reizes dienā, četras reizes nedēļā un 16 reizes mēnesī

Ziņojumos jāietver kreditora nosaukums un kolektora nosaukums, kontakttālruņa numurs un atgādinājums par nokavēto parādu-nenorādot tā lielumu un struktūru.

  •  Redzēt ar jums ne vairāk kā reizi nedēļā.
  • Sazināties ar saviem radiniekiem vai trešajām personām:
ja jūs tam piešķīrāt savu rakstveida piekrišanu (Jūs to varētu parakstīt, kad esat pieņēmis aizdevumu vai aizdevumu), bet tuvinieki neizsaka nesaskaņas

Jūsu radinieki un draugi jebkurā brīdī var atteikties no turpmākas saziņas ar kolektoru-pat mutiski, telefona sarunā ar viņu. Ja jūs vēlaties atsaukt savu piekrišanu mijiedarbībai ar trešajām personām, Jums jānosūta kreditoram vai kolektoram pieteikums: caur notāru, pa pastu ar pasūtījuma vēstuli ar paziņojumu vai personīgi saskaņā ar kvīti.

Jūsu līgumā ar kreditoru var tikt noteikti arī citi veidi vai attiecību biežums ar kolektoru, bet jums vienmēr ir tiesības no tiem atteikties.

Kolektoru nevar

  •  Slēpt savu tālruņa numuru un e-pasta adresi
  •  Izdarīt psiholoģisko spiedienu un vēl jo vairāk pazemot
  •  Sniegt nepareizu informāciju: par parāda summu un atmaksas termiņiem; vēršanās tiesā un kriminālvajāšana
Pat ja kolektors pārpērk parādu, nosacījumi par aizdevumu vai aizdevumu-parāda summa, procenti, sodi un sodi - paliek nemainīgi. Bet jūs varat samazināt tos, noslēdzot jaunu līgumu jau ar kolektoru.

  •  Maldināt par savu statusu: paziņot par savu piederību valsts aģentūrām
  •  Atklājiet informāciju par jums un jūsu parādu trešajām personām, tostarp tiešsaistē vai citos publiskos veidos
  •  Pielietojiet fizisko spēku vai dzīvībai un veselībai bīstamas metodes vai apdraudiet to
  •  Iznīcināt vai bojāt savu īpašumu vai apdraudēt to
Ja kolektors ir pārkāpis šos noteikumus un ar savām darbībām ir radījis jums vai nu jūsu mīļajiem zaudējumus, vai vienkārši morālu kaitējumu, kolekciju organizācija saskaras ar naudas sodu līdz 2 miljoniem rubļu.

Kur sūdzēties?

Ja jūs uzskatāt, ka jūsu tiesības ir pārkāpušas banku, MFI vai PDA, piemēram, nav informēts par laiku, kas ir nodevis savu parādu kolektoram, nosūtiet sūdzību Krievijas bankai, izmantojot īpašu formu.

Ja esat pārliecināts, ka jūsu tiesības pārkāpj kolektorus, Sazinieties ar Federālo tiesu izpildītāju dienestu.

Ja runa ir par nopietniem pārkāpumiem, piemēram, draudiem dzīvībai un veselībai, rakstiet paziņojumu policijai.

Kādos gadījumos man nevar pieprasīt parādu?

Neviens nevar pieprasīt, lai Jūs atmaksāt parādu, ja jūs:

  •  ārstējieties stacionārā iestādē;
  •  tika liegta rīcībspēja vai ierobežota tajā;
  •  pirmās grupas invalīds;
  •  vai nepilngadīgais (izņemot gadījumus, kad tiesa vai aizbildnības un aizbildnības iestāde atzina, ka jūs esat pilnīgi rīcībspējīgs-emancipēts nepilngadīgais).
Bet visiem šiem gadījumiem ir nepieciešams apstiprinājums. Un turklāt parāds pats par sevi nekur nepazūd, naudas sodi un sodi turpina to palielināt. Jā, jums nebūs garlaicīgi ar zvaniem un vēstulēm, bet neviens no jums nesaņems parādu, izmantojot tiesu, jūsu kreditori joprojām var.

Ja esat sācis bankrota procedūru, jūsu saziņa ar kreditoriem un kolektoriem tiek pārtraukta automātiski. Visus parādu jautājumus atrisinās finanšu pārvaldnieks, kuru jums iecels šķīrējtiesa. Par to, kā oficiāli pasludināt sevi par maksātnespējīgu, lasiet rakstā par personīgo bankrotu.

Es nevēlos sazināties ar kolektoru. Ko darīt?

Jūs varat nosūtīt aizdevējam vai kolektoram paziņojumu, ka nevēlaties sazināties ar viņiem vai mijiedarboties tikai ar savu advokāta pārstāvi. Atteikties no mijiedarbības ar kreditoru vai kolektoru var pēc četriem mēnešiem no maksājuma kavējuma brīža.

Nosūtiet šādu paziņojumu, izmantojot notāru, ierakstītu paziņojumu vēstuli vai nododiet to personīgi saņemšanai. Ja esat nepareizi sagatavojis dokumentu, tad adresātam ir pienākums 10 dienu laikā pēc jūsu iesnieguma saņemšanas izskaidrot, kā pareizi to noformēt.

Tajā pašā laikā ir jāsaprot: ja jūs atsakāties sazināties, aizdevējs nodos lietu tiesai. Un, ja tiesa pieņem lēmumu, ka aizdevums vai aizdevums joprojām ir jāatmaksā, lieta vairs nebūs kolektori, bet tiesu izpildītāji. Un ar viņiem vienoties par kaut ko būs neiespējami. Viņiem ir tiesības arestēt savus rēķinus, aprakstīt īpašumu un pārdot, lai nomaksātu savus parādus.

Var šķist pievilcīga ideja uzticēt savu parādu norēķinu advokātam vai īpašam starpniekam-viņi bieži sauc sevi par antikollektoriem vai "parādniekiem". Bet šī ideja ir vērts rūpīgi nosvērt.