Kā noformēt mantojumu

Kādos gadījumos jūs varat pretendēt uz mantojumu un kā to pareizi noformēt? Mēs dodam soli pa solim instrukcijas, kas jums jādara, lai ievadītu savas tiesības.

Kas var paļauties uz mantojumu?

Tas viss ir atkarīgs no tā, vai persona ir atstājusi testamentu. Un šis dokuments ir jāapstiprina pie notāra, lai būtu likumīgs spēks. Tomēr ne visi atstāj testamentu.

Testaments nav

Šajā gadījumā mantojums tiek sadalīts saskaņā ar likumu, tas ir, rindas kārtībā pēc radniecības pakāpes.

Pirmie mantojuma pretendenti ir tuvākie radinieki: bērni, vecāki, laulātais vai laulātais. Tos sauc arī par pirmās kārtas mantiniekiem.

Vienlaikus ar viņiem īpašuma tiesības var uzrādīt cilvēkiem, kuri ir bijuši apgādībā ar cilvēku vismaz gadu pirms viņa nāves.

Otrā kārta ir māsas un brāļi, vecvecāki. Tikai septiņas rindas.

Ja ir pirmās kārtas mantinieki, tad viss ir sadalīts starp tiem. Ja tādi nav, mantojums tiek sadalīts starp otrās kārtas dalībniekiem. Ja nav arī otrās kārtas pretendentu, tiek izskatīta trešā kārta-un tā tālāk. Vienas kārtas radinieki saņem mantojumu vienādās daļās. Apgādājamie pievienojas jebkurai rindai.

Testaments ir

Cilvēkam ir tiesības novēlēt savu īpašumu ikvienam, kaut arī kaķim - kā modes dizainerim Karlam Lāgerfeldam. Testamentā jūs varat iekļaut draugus, kolēģus, pat organizācijas. Galvenais ir skaidri norādīt dokumentā, kam un kam vajadzētu nokļūt.

Tajā pašā laikā nepilngadīgie vai invalīdi tuvākie radinieki: bērni, vecāki,laulātais vai laulātais, apgādājamie-vienmēr ir tiesīgi mantot. Pat ja tie nav minēti testamentā. Katrs no viņiem var pretendēt uz vismaz pusi no tā īpašuma daļas, ko viņš būtu saņēmis, ja nebūtu testamenta. Tikai pēc obligāto mantinieku daļas atskaitīšanas atlikušais īpašums tiek sadalīts saskaņā ar testamentu.

Kā uzzināt par testamentu?

Kad persona veido testamentu, tad parasti ziņo par to mantiniekiem. Dažreiz viņiem pat ir tā kopija. Bet jums ir jāpārliecinās, ka mantinieks nav mainījis savu gribu. Likumdošanas spēkam ir tikai pēdējais testaments.

Tas arī notiek, ka jūs zināt par testamentu, bet jums nav viņa rokās. Vai arī jūs vispār neesat pārliecināts, ka viņa mīļais ir atstājis viņu.

Jebkurā gadījumā jums palīdzēs notārs, kurš vada iedzimtu lietu. Saskaņā ar likumu viņam ir vienas darba dienas laikā no lietas atvēršanas, lai pārbaudītu, vai ir testaments, un izpētīt tā saturu. Šo informāciju viņš saņem no reģistra vienotas notāra informācijas sistēmas, kurā tiek glabāta pašreizējā testamenta elektroniskā versija.

Ja jums ir minēts testamentu un notārs zina jūsu darba vai mājas adresi, tas ir pienākums sazināties ar jums. Parasti testamenta sastādītājs atstāj mantinieku kontaktus notāram. Arī notārs var sniegt paziņojumu plašsaziņas līdzekļos par iedzimtas lietas atklāšanu, bet tas notiek ļoti reti.

Pat ja jūs neesat tuvākais mirušā radinieks un neesat viens no mantojuma pretendentiem saskaņā ar likumu, jums ir visas tiesības vērsties pie notāra, kurš vada iedzimtu lietu. Viņš var noskaidrot, vai ir testaments un vai jūs tajā esat iekļauts.

Kas jādara, lai ieietu mantojumā?

Galvenais nosacījums ir laiks pieprasīt savas mantojuma tiesības sešu mēnešu laikā no mantotāja nāves dienas. Tas jādara, pat ja jūs esat vienīgais iespējamais mantinieks-pretējā gadījumā īpašums saņems valsti.

Ja ir citi pretendenti, un viņiem būs laiks iesniegt dokumentus sešu mēnešu laikā, mantojums tos aizvedīs prom. Pēc tam jūs varēsiet saņemt savu daļu, ja visi pārējie mantinieki sniegs rakstisku piekrišanu īpašuma pārdalīšanai un notārs apliecinās šos dokumentus.

Vēl viena iespēja atjaunot savas tiesības uz mantojumu ir caur tiesu. Bet tiesa pieņems lēmumu jūsu labā tikai tad, ja jūs nokavējāt pareizo termiņu pamatotu iemeslu dēļ — piemēram, tāpēc, ka jūs nezināt un nevarat uzzināt par mantojumu.

1. solis. Sazinieties ar notāru

Lai uzsāktu procesu reģistrācijas mantojuma, jums ir nepieciešams, lai atvērtu iedzimtu lietu pie notāra vietā pēdējā reģistrācijas mantinieka. Notāra biroja adresi, kas ir piestiprināta pie mantotāja adreses, var noskaidrot pilsētas, apgabala, novada vai apgabala notāra palātā. Kontakti Reģionālo palātu ir uz vietas Federālās notāra palātas.

Lai atvērtu lietu, jums ir nepieciešama tikai jūsu pase. Ja jums nav liecības par mantotāja nāvi, notārs pats to pieprasīs reģistra birojā. Bet praksē notāri bieži atsakās atvērt iedzimtu lietu bez dokumentiem, kas apliecina radniecību ar mantinieku vai tiesības saņemt savu īpašumu, tāpēc ir ieteicams tos nekavējoties nogādāt kopā ar jums. Jebkurā gadījumā notāram ir jāpaskaidro, kādi citi dokumenti būs nepieciešami mantojuma noformēšanai.

Notārs būs nepieciešams uzrakstīt divus paziņojumus:
  •  par iedzimtas lietas atklāšanu;
  •  par mantojuma pieņemšanu.
Šo paziņojumu paraugi ir notārs.

Ja citi radinieki jau ir atklājuši iedzimtu lietu, bet nevēlas jums paziņot, kurš notārs to vada, jūs to varat atrast pats, izmantojot tiešsaistes iedzimtu lietu reģistru.

Tieši pie šī notāra jūs varat arī atstāt pieteikumu par mantojumu. Tas aizņem tos sešus mēnešus pēc mantotāja nāves. Kad notārs savāc pieteikumus no visiem pretendentiem uz mantojumu, viņš noteiks, kam ir tiesības uz īpašumu un kādās daļās. Pamatojoties uz to, viņš sniegs pierādījumus par mantojuma tiesībām katram no tiem. Ar šiem pierādījumiem viņi varēs iegūt īpašumu.

Ja mantinieku saraksts ir skaidrs, un viņi visi jau ir iesnieguši pieteikumu par mantojumu vai atteicās no tā, notārs var izrakstīt viņiem sertifikātus par mantojuma tiesībām pirms sešiem mēnešiem.

Pēc sertifikātu izsniegšanas apstrīdēt īpašuma sadali var tikai tiesā.

2. solis. Novērtējiet savu mantojuma daļu un noskaidrojiet, vai mantotājam ir parādi

Pirms mantojuma uzsākšanas ir vērts noskaidrot, kādi parādi ir palikuši mantiniekam. Aizdevumi, aizdevumi un daudzas citas finansiālas saistības mantiniekiem pāriet kopā ar naudu un citu īpašumu. Ja parādi ir lielāki vai vienādi ar mantojuma summu, iespējams, ir vieglāk atteikties no savas daļas.

Notārs, kurš vada iedzimtu lietu, palīdzēs novērtēt mantojuma vērtību un parādu summu. Kā noskaidrot, kādi parādi ir bijuši mirušajam un vai tie ir obligāti jāuzņemas, jūs varat uzzināt no materiāla "vai parādi tiek pārmantoti?».

Jums ir tiesības atteikties pieņemt mantojumu un brīvprātīgi atteikties no pretendentu skaita.

Ja iedzimta lieta nav atvērta, jūs varat vienkārši nepiesakās uz mantojumu.

Ja jūs jau esat uzrakstījis pieteikumu par mantojuma pieņemšanu, bet vēl neesat saņēmis sertifikātu par tiesībām uz to, sešu mēnešu laikā no mīļotā nāves dienas iesniedziet notāram citu pieteikumu-atteikšanos no mantojuma.

Ja jūs plānojat mantot, tad pārejiet uz nākamo soli.

3. solis. Maksājiet valsts nodevu un saņemiet sertifikātu par mantojuma tiesībām

Jūs varat saņemt mantojuma tiesību sertifikātu sešus mēnešus no mantotāja nāves dienas.

Notārs var izsniegt sertifikātus agrāk. Bet tikai tad, ja visi mantinieki saskaņā ar likumu un testamentu jau ir uzrakstījuši paziņojumus par mantojuma stāšanos vai atteikušies no tā.

Pirms saņemt sertifikātu par tiesībām uz īpašumu, jums ir jāmaksā valsts nodeva par mantojuma noformēšanu. Tās lielums ir atkarīgs no jūsu mantojuma daļas vērtības.

Īpašuma vērtības novērtējumu veic specializēti privātie uzņēmumi. Bet, lai aprēķinātu, jūs varat izmantot kadastrālo vērtību nekustamo īpašumu - tas tiek pieprasīts reģistrā. Ja jums ir grūtības izvēlēties vērtētāju, konsultējieties ar notāru.

Daži mantinieki ir atbrīvoti no valsts nodevas:
  •  nespējīgi cilvēki, pār kuriem ir noteikta aizbildnība;
  •  nepilngadīgie un viņu aizbildņi;
  •  visi mantinieki, ja mantinieks tika apdrošināts uz organizācijas rēķina un nomira nelaimes gadījumā darbā;
  •  mantinieki mājokļu, kurā tie tika reģistrēti kopā ar mantinieku.
Notārs sniegs katram mantiniekam kvīti ar valsts nodevas summu. Pēc tam, kad pretendents dos notāra saņemšanu ar atzīmi par maksājumu vai čeku, viņš saņems sertifikātu par mantojuma tiesībām.

Lūdzu, ņemiet vērā: notārs nav tiesīgs pieprasīt jums jebkādu papildu maksu par saviem Pakalpojumiem, izņemot valsts nodevu.

4. solis. Reģistrējiet īpašumu sev


Kad mantojuma tiesību apliecība būs jūsu rokās, jūs varēsiet piekļūt jūsu parādā esošajam īpašumam.

Īpašumtiesības uz mantoto īpašumu (Māja, Dzīvoklis, Māja, Zeme, garāža) ir jāreģistrējas reģistrā. Jums būs nepieciešama pase un sertifikāts par mantojuma tiesībām.

Automašīna vai cits transportlīdzeklis jāuzskaita satiksmes policijā. Lai to izdarītu, sazinieties ar nodaļu ar pasi un sertifikātu par mantojuma tiesībām.